W tygodniu od 15 do 21 marca ukraiński wskaźnik cen świeżych warzyw i owoców spadł o 2,9%, po spadku o 0,4% tydzień wcześniej. Ceny większości owoców i warzyw są jednak nadal znacznie wyższe rdr (rok do roku).
Spadek ten, według Tatiany Getman – redaktor naczelnej „Fruit Inform: Warzywa i Owoce” jest spowodowany gwałtowną obniżką cen warzyw szklarniowych wywołaną problemami z ich eksportem do Federacji Rosyjskiej”. Ceny cytrusów i bananów wzrosły z powodu braku stabilności na rynku walutowym, a kapusty białej – z powodu niższych zapasów towaru wysokiej jakości”.
Na Ukrainie wewnętrzny popyt na owoce i warzywa nadal jest dość niski. Najniższy obserwuje się w Autonomicznej Republice Krym, gdzie rolnicy musieli obniżyć ceny, aby przyciągnąć nabywców z innych regionów Ukrainy. Jednakże, biorąc pod uwagę problemy z przelewami i ryzyko transportowe na tym terytorium, zainteresowanie nie było zbyt duże.
Za: Fruit-Inform
pg