Ukraińcy spożywają dwa razy więcej pomidorów niż Niemcy

W ostatnich trzech latach statystyczny mieszkaniec Ukrainy spożywał po 45 kg rocznie. Dla porównania - dla Niemców ten wskaźnik sięgał 20 kg na osobę rocznie.

Takie wyliczenia oparte na danych państwowej służby statystyki Ukrainy oraz federalnej agencji rolnictwa i rodukcji żywności Niemiec przedstawiła agencja AgriSurvey. Według jej dyrektora Tarasa Gałaljuka 76% tych warzyw na Ukrainie pochodzi z własnej produkcji – działek i przydomowych ogródków Ukraińców. To główna różnica w porównaniu z Niemcami, którzy przede wszystkim kupują swoje pomidory. Dzięki taniemu samozaopatrzeniu spożycie na Ukrainie może być takie wysokie.

Towarowa produkcja pomodorów w tym kraju także szybko się rozwija. W 2012 roku powierzchnia upraw polowych tego warzywa wynosiła 85,7 tys. hektarów, ze brano z nich 2,247 mln ton owoców. Średnie plony osiągane w sektorze przedsiębiorstw wyliczono na 60,56 t/ha, w gospodarstwach farmerskich – 22,46 t/ha. W porównaniu z rokiem 2000 produkcja pomidorów podwoiła się. Ubiegłoroczny ich eksport wynosił 90 tys. ton i był o 17% wyższy od zanotowanego w 2011 r.
 

Aleksander Bielenkij, Kijów

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPróba sabotażu światowych statystyk czarnej porzeczki?
Następny artykułPowstaje europejska aukcja zapasów magazynowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.