W ostatnich trzech latach statystyczny mieszkaniec Ukrainy spożywał po 45 kg rocznie. Dla porównania - dla Niemców ten wskaźnik sięgał 20 kg na osobę rocznie.
Takie wyliczenia oparte na danych państwowej służby statystyki Ukrainy oraz federalnej agencji rolnictwa i rodukcji żywności Niemiec przedstawiła agencja AgriSurvey. Według jej dyrektora Tarasa Gałaljuka 76% tych warzyw na Ukrainie pochodzi z własnej produkcji – działek i przydomowych ogródków Ukraińców. To główna różnica w porównaniu z Niemcami, którzy przede wszystkim kupują swoje pomidory. Dzięki taniemu samozaopatrzeniu spożycie na Ukrainie może być takie wysokie.
Towarowa produkcja pomodorów w tym kraju także szybko się rozwija. W 2012 roku powierzchnia upraw polowych tego warzywa wynosiła 85,7 tys. hektarów, ze brano z nich 2,247 mln ton owoców. Średnie plony osiągane w sektorze przedsiębiorstw wyliczono na 60,56 t/ha, w gospodarstwach farmerskich – 22,46 t/ha. W porównaniu z rokiem 2000 produkcja pomidorów podwoiła się. Ubiegłoroczny ich eksport wynosił 90 tys. ton i był o 17% wyższy od zanotowanego w 2011 r.
Aleksander Bielenkij, Kijów