Spływające z regionów dane pozwalają prognozować zbiór podstawowych dla Ukraińców gatunków (tzw. zestawu barszczowego - kapusty, buraka ćwikłowego, machwi i cebuli) na poziomie 8,79 mln ton. To ilość o 20% wyższa niż średnia w ostatnich sezonach.
Ich zagospodarowanie w dużej mierze zależeć będzie od sprawności systemu dystrybucji. Obecnie pracują na Ukrainie cztery rynki hurtowe: „Stolicznyj” w Kijowie, „Szuwar” we Lwowie, „Siczewoj” w Zaporożu, „Chozjajn” w Doniecku. Budowanych jest kolejnych siedem w obwodach: Odesskim, Charkowskim, Chersońskim, Rówieńskim, Ługańskim, Nikołajewskim i w Mariupolu. W najbliższym czasie zostaną również oddsane w kraju nowe obiekty przechowalnicze – w sumie o około 370 tys. ton pojemności. W początkach bieżącego roku Ukraina mogła przechować około 1,8 mln ton. Specjaliści oceniają, że kraj ten potrzebuje komór o pojemności około 2,5 mln ton.
AB