UE oszacowała ubiegłoroczne straty

Jak wynika z najnowszych danych, w całym 2014 roku kraje unijne odnotowały 15% spadek eksportu owoców i warzyw w porównaniu do roku 2013. Największy odnotowano oczywiście w przypadku dostaw do Rosji – po wprowadzonym w sierpniu minionego roku embargo wysyłka w tym kierunku zredukowana została o 87%.
W sumie wartość eksportu w stosunku do roku 2013spadła aż o 400 mln euro. Oprócz Rosji mniejsze dostawy owoców i warzyw z Unii Europejskiej odnotowano również w przypadku Libii – spadek o 35%, Ukrainy – spadek o 33%, a także Malezji – o 18% i Stanów Zjednoczonych – o 10%. Również mniej chętnie unijne produkty importowały kraje afrykańskie – w tym największy spadek odnotowano w przypadku Senegalu – o 26% i Wybrzeża Kości Słoniowej – o 22%. 
W tym samym okresie, w wyniku poszukiwania nowych rynków i dywersyfikacji zakupów, zdecydowanie wzrosły dostawy do Rosji z Chin, Turcji, Izraela i Maroka, sporo więcej importowano także z byłych republik radzieckich. Przykładowo dostawy kapusty do Rosji z Serbii wzrosły o przeszło 300% , a dostawy warzyw korzeniowych – jak marchew czy buraki -wzrosły wobec poprzedniego roku o 1100%. Co ciekawe, dostawy szwajcarskich jabłek do Rosji również wzrosły ponad czterokrotne.
Za: FAMMU/FAPA
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosyjski import w drugiej połowie 2014 roku
Następny artykułO ogórku szklarniowym w Filipowicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.