Polski import owoców i warzyw w 2016 roku

Według danych Eurostatu, w roku 2016 zaimportowaliśmy dokładne 1.961.092 ton owoców i warzyw, z czego 1.675.806 ton stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285.286 ton z państw trzecich. Dla porównania w roku 2015 zaimportowaliśmy 1.990.013 ton owoców i warzyw – czyli o 1% więcej niż w roku minionym.

W przypadku największych dostawców na polski rynek na pierwszym miejscu znalazła się Hiszpania z wynikiem 523,7 tys. ton, następnie Holandia – 379,0 tys. ton oraz niecałe 230,0 tys. ton Niemcy. Ponadto ponad 209,0 tys. ton to import z Włoch, 116,8 tys. ton z Ekwadoru i nieco ponad 93,0 tys. ton z Belgii.

W imporcie świeżych owoców i warzyw, według Eurostat, jak co roku wśród owoców dominowały banany z zakupami na poziomie 304,7 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem ilości zakupów znalazły się pomarańcze – 157,6 tys. ton i kolejno mandarynki – 140,5 tys. ton, pomidory – 142,2 tys. ton, arbuzy – 131,3 tys. ton, niecałe 100,0 tys. ton cytryn i 95,2 tys. ton winogrona. Ponadto około 55,3 tys. ton to import cebuli, 52,4 tys. ton nektarynek i po około 52,0 tys. ton grapefruitów, ogórków i słodkiej papryki.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJakie są szanse na opłacalną produkcję jabłek?
Następny artykułRośnie spożycie truskawek w państwach Unii Europejskiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.