W przypadku największych dostawców na polski rynek na pierwszym miejscu znalazła się Hiszpania z wynikiem 523,7 tys. ton, następnie Holandia – 379,0 tys. ton oraz niecałe 230,0 tys. ton Niemcy. Ponadto ponad 209,0 tys. ton to import z Włoch, 116,8 tys. ton z Ekwadoru i nieco ponad 93,0 tys. ton z Belgii.
W imporcie świeżych owoców i warzyw, według Eurostat, jak co roku wśród owoców dominowały banany z zakupami na poziomie 304,7 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem ilości zakupów znalazły się pomarańcze – 157,6 tys. ton i kolejno mandarynki – 140,5 tys. ton, pomidory – 142,2 tys. ton, arbuzy – 131,3 tys. ton, niecałe 100,0 tys. ton cytryn i 95,2 tys. ton winogrona. Ponadto około 55,3 tys. ton to import cebuli, 52,4 tys. ton nektarynek i po około 52,0 tys. ton grapefruitów, ogórków i słodkiej papryki.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Eurostat