Pod koniec grudnia Główny Urząd Statystyczny opublikował najnowsze dane dotyczące produkcji ogrodniczej w Polsce w roku 2016.
Według „Wynikowego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” w roku 2016 łączne zbiory warzyw gruntowych oceniono na blisko 4,5 mln ton – to jest o 18% więcej wobec danych z roku 2015. W przypadku zbiorów owoców – wyniosły one dla owoców z drzew 4,1 mln to – o 13% więcej wobec roku wcześniejszego i dla owoców jagodowych – prawie 0,6 mln ton, czyli o 10% więcej. Zbiory ziemniaków w roku 2016 oszacowano na 8,8 mln ton, to jest o aż o 39% więcej od niekorzystnych poprzednich zbiorów.
Największy wzrost zbiorów w roku 2016, w przypadku warzyw gruntowych, odnotowano dla ogórków (265 tys. ton, wzrost o 20,4%) oraz warzyw kapustnych i korzeniowych, a – jak zawsze – najwięcej zebrano kapusty (1030 tys. ton, 21,1%) i marchwi (800 tys. ton, 19,4%).
Ubiegłoroczne zbiory jabłek osiągnęły natomiast rekordowy poziom – ponad 3,6 mln ton, czyli o 14% więcej wobec roku 2015. W zasadzie wzrost produkcji w przypadku owoców odnotowano dla wszystkich produktów, z wyłączeniem truskawek.
Za: FAMMU/FAPA