Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej, spodziewa się do 2020 r. zmniejszenia o około 370 tysięcy liczby polskich gospodarstw. Znikać będą głównie gospodarstwa małe, o powierzchni do 5 hektarów.
Pozostanie ich około 637 tysięcy, czyli ponad połowa (56%) wszystkich , jakie wówczas mają funkcjonować. Natomiast powinna wzrosnąć liczba gospodarstw największych, o powierzchni ponad 50ha – z 1,65% obecnie do 2%. Według prof. Waldemara Michny 81% polskich gospodarstw (1,2 mln) nie ma zdolności zwiększania produkcji, a spadku produkcji nie poprawimy bez zmiany struktury agrarnej.
Zdolność odtwarzania produkcji mają gospodarstwa osiągające nie mniej niz 8 ESU (1 ESU to odpowiednik ok. 1200 euro), zaś dopiero powyżej 12 Esu pojawia się możliwość zwiększania produkcji. W Polsce gospodarstw rozwojowych, osiągających powyżej 8 ESU było w 2007 roku 245 tysięcy. Do 2020 roku ich liczba może wzrosnąć do 280 tysięcy.
Za: IRiGŻ
pg
pg