W sezonie 2015/16 prognozowane zbiory jabłek w Turcji to około 2,540 mln ton wobec 2,109 mln ton w poprzednim sezonie. Około 90% ze zbiorów lokalnych zostaje skonsumowane na tureckim rynku, a jabłka są jednymi z najbardziej popularnych owoców w Turcji.
Około 5% kierowane jest do przetwórstwa głownie w postaci soku i puszkowanych owoców, a około 5%jest eksportowane. Średnia wielkość spożycia jabłek w Turcji to około 30 kg/osobę, dla porównania w krajach unijnych jest to około 20,6 kg, a na całym świecie 8,2 kg/osobę. W sumie w sezonie 2015/2016 wielkość lokalnej konsumpcji tych owoców oszacowano na 2,432 mln ton. Na eksport skierowane zostanie w bieżącym sezonie około 190,0 tys. ton jabłek, a w minionym sezonie było to 127,6 tys. ton. W sezonie 2014/2015 największymi odbiorcami tureckich jabłek były Irak, Syria, Rosja oraz Egipt – w sumie do tych 4 państw skierowano około 96% eksportu. Import od lat utrzymuje się na bardzo niskim poziomie około 2,0 tys. ton.
za: FAMMU/FAPA