W minionym roku Turcy wyeksportowali łącznie 3,167 mln ton świeżych owoców i warzyw za łączna sumę 2,805 mld USD. Najważniejszym importerem tureckich owoców i warzyw pozostaje od lat Rosja, gdzie w minionym roku skierowano aż 1,072 mln ton produktów.
Na drugim miejscu znajduje Irak z ubiegłorocznym wynikiem 556,0 tys. ton i kolejno Ukraina – 243,0 tys. ton i Niemcy – 172,0 tys. ton. W eksporcie dominowały przede wszystkim pomidory – 560,0 tys. ton oraz kolejno owoce miękkie – 406,0 tys. ton, cytryny – 367,0 tys. ton, pomarańcze – 327,0 tys. ton, winogrona – 210,0 tys. ton, porzeczki – 225,0 tys. ton, grapefruity – 166,0 tys. ton oraz cebula – 141,0 tys. ton. Do Rosji, trafiło 1,071 mln ton tych produktów – przy czym 617,2 tys. ton stanowiły owoce, a pozostałe 454,5 tys. ton to warzywa. Rosjanie zaimportowali najwięcej pomidorów – ponad 341,0 tys. ton oraz owoców miękkich – 157,5 tys. ton, a także około 132,2 tys. ton winogron, 100,0 tys. ton cytryn oraz niecałe 69,0 tys. ton pomarańczy.
Za: FAMMU/FAPA
pg
pg