Turcja: zbiory jabłek wzrosną do 3 mln ton, a gruszek do 450 tys. ton

fot. P. Grel
Według prognoz w sezonie 2018/19 całkowita produkcja jabłek w Turcji wzrośnie do trzech milionów ton, a zbiory gruszek do 450 000 ton. Prognoza tureckiej produkcji winogron wynosi 1 900 000 ton, czyli o 10% mniej niż przed rokiem. Ze względu na duże zapotrzebowanie ze strony krajów sąsiednich rośnie eksport tureckich świeżych owoców.

W poprzednim sezonie produkcja jabłek spadła o 5%  do 2 750 000 t – powodem były uszkodzenia gradowe w czerwcu. Spadła również  produkcja gruszek, do 420 000 t – również one w 2017 roku ucierpiały od czerwcowych opadów gradu.

W tym sezonie produkcja gruszek wzrośnie do 450 000 t – jest to spowodowane łagodną zimą i korzystnymi warunkami pogodowymi podczas kwitnienia. Chociaż obszar uprawy gruszek się nie zmienia, plantatorzy stopniowo zastępują stare drzewa lepszymi odmianami. W Turcji uprawia się i zbiera w ciągu roku różne odmiany tych owoców – są to głównie Santa Maria, Akca, Mustafabey, Cassia, Williams, Ankara i Deveci.
 
Źródło: Freshplaza
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułLepiej zarabia się na eksporcie pomidorów
Następny artykułPolska żywność na zagranicznych obchodach 100-lecia niepodległości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.