Według prognoz w sezonie 2018/19 całkowita produkcja jabłek w Turcji wzrośnie do trzech milionów ton, a zbiory gruszek do 450 000 ton. Prognoza tureckiej produkcji winogron wynosi 1 900 000 ton, czyli o 10% mniej niż przed rokiem. Ze względu na duże zapotrzebowanie ze strony krajów sąsiednich rośnie eksport tureckich świeżych owoców.
W poprzednim sezonie produkcja jabłek spadła o 5% do 2 750 000 t – powodem były uszkodzenia gradowe w czerwcu. Spadła również produkcja gruszek, do 420 000 t – również one w 2017 roku ucierpiały od czerwcowych opadów gradu.
W tym sezonie produkcja gruszek wzrośnie do 450 000 t – jest to spowodowane łagodną zimą i korzystnymi warunkami pogodowymi podczas kwitnienia. Chociaż obszar uprawy gruszek się nie zmienia, plantatorzy stopniowo zastępują stare drzewa lepszymi odmianami. W Turcji uprawia się i zbiera w ciągu roku różne odmiany tych owoców – są to głównie Santa Maria, Akca, Mustafabey, Cassia, Williams, Ankara i Deveci.
Źródło: Freshplaza