W bieżącym roku prognozowane zbiory porów w Francji wyniosą 159,8 tys. ton – to jest o zaledwie 1% mniej wobec poprzedniorocznych zbiorów i dokładnie tyle samo, ile wynosi średni wolumen zbiorów tych warzyw z ostatnich pięciu lat.
Łączna powierzchnia tegorocznych upraw oszacowana została na 5,16 tys. ha – czyli tyle samo co przed rokiem, ale o 4% mniej wobec średniej wielkości upraw z lat 2009-2014. Najwięcej porów zebrane zostanie, jak co roku, w rejonie zachodniej i południowo zachodniej Francji – w sumie ponad 87,0 tys. ton. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 17,8 tys. ton porów, z czego około 15,3 tys. ton trafiło do pozostałych państw unijnych, w tym najwięcej do Niemiec i Hiszpanii. W tym samym czasie import zamknął się wielkością 33,8 tys. ton, a przeszło 30,0 tys. zaimportowano z UE, w tym niecałe 22,0 tys. ton z Belgii.
Źródło: FAMMU/FAPA