Podsekretarz stanu Rafał Romanowski uczestniczył w miniony piątek 22 kwietnia w uroczystej ceremonii otwarcia V edycji Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia”. Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentowali producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS).
Można było na nim obejrzeć na żywo pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów posiadających unijne certyfikaty. Dodatkowo w ramach stoiska zorganizowany został punkt animacyjny dla dzieci, na którym najmłodsi zwiedzający mogli wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa oraz produktów posiadających certyfikaty jakości.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu Targów „Regionalia” z XXI edycją Targów Turystyki i Wypoczynku Lato oraz IV edycją Targów Agroturystyka, wystawcy mieli okazję dotrzeć nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do przedstawicieli wielu sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni, szkół, mediów oraz wszystkich zainteresowanych ekologicznym stylem życia.
Targi „Regionalia” to doskonała okazja na promocję polskiej żywności regionalnej i tradycyjnej, a tym samym do wzrostu konkurencyjności oraz popularyzacji polskich wyrobów na rynku Unii Europejskiej.
Targi „Regionalia” dedykowane są producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności. Na stoiskach wystawców nie zabrakło również wyrobów rzemieślniczych, rękodzieła oraz mody inspirowanej folklorem.
Honorowy patronat nad Targami objął minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.
za: minrol.gov.pl