Targi Produktów Regionalnych „Regionalia" odbędą się w Warszawie (20-22 kwietnia) po raz pierwszy. Patronat honorowynad nimi objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to wydarzenie poświęcone przede wszystkim szeroko pojętej zdrowej i ekologicznej żywności, wyrobom regionalnym z Polski i ze świata.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z największą tego typu imprezą konsumencką w Polsce, XVII edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” wystawcy będą mogli dotrzeć nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych (Targi Lato odwiedzane są corocznie przez ponad 20 000 osób), ale również do przedstawicieli wielu sieci handlowych, supermarketów, sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, hurtowni, szkół, mediów.
„Regionalia” podzielone są na następujące sektory:
- Skarby Natury – produkty z list tradycyjnych i regionalnych, żywność ekologiczna i organiczna, produkty naturalne
- Wędrówki po świecie – produkty z całego świata, importerzy żywności, dobra luksusowe
- Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca – sektor miodów i wyrobów mleczarskich
- Winnica i Piwnica – prezentacja win i innych alkoholi
- Strefa Sprawiedliwego Handlu – firmy i instytucje zajmujące się FairTrade
- Pracownia Folkloru – sektor rzemiosła, mody inspirowanej folklorem, pokazy twórców ludowych, technik wytwórczych
- Salon Ekopiękności – kosmetyki naturalne
- Ekoedukacja – edukacja ekologiczna, strefa slow life
- Strefa Współpracy – sektor dla organizacji, stowarzyszeń i fundacji.
pg