To największy w Europie Środkowo-Wschodniej cykl wystaw dla tych branż. Organizowany jest przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Jak podkreślił Komorowski w trakcie uroczystości, osiągnięcia polskiego rolnictwa w minionym dwudziestopięcioleciu, w czasie „niełatwych, ale bardzo owocnych przemian na polskiej wsi” to „osiągnięcia na naprawdę wielką miarę”. – Wystarczy powiedzieć, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat eksport polskiej żywności wzrósł pięciokrotnie. Nam to tak łatwo przychodzi w tej chwili powiedzieć, a to się nie zdarza prawie nigdzie na świecie, co nam się wydarzyło! – powiedział.
Prezydent Bronisław Komorowski powiedział, że żywność i smak są częścią kultury i tożsamości narodowej. – To nas też kształtuje: smaki dzieciństwa, skojarzenia wszelkiego rodzaju. Kształtować nas będzie też w przyszłości, w ramach integrującej się Europy. One nas pozytywnie wyróżniają. Nasze polskie smaki, nasze polskie dania, nasza polska kultura nie muszą stać w sprzeczności ze współczesnymi trendami. Świadczy o tym fakt, ile polskiej żywności wchodzi na rynki światowe, europejskie – dodał.
Bronisław Komorowski nawiązał też do tradycji Powszechnej Wystawy Krajowej, która odbyła się w 1929 roku w Poznaniu z okazji dziesięciolecia istnienia odrodzonej Polski. – Była to zarówno znakomita promocja Polski poza granicami, jak i promocja Polski w Polsce. To była wielka szansa na przeżycie dumy z ojczyzny. Tego rodzaju wystawy, zawsze muszą mieć na pierwszym miejscu wzgląd na promocję polskiej przedsiębiorczości, możliwości ekonomicznych, osiągnięć gospodarczych, zawsze będą źródłem polskiej dumy, polskiej tożsamości i wspólnoty narodowej – powiedział.
Prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Andrzej Byrt, nawiązując do wagi żywności w polskiej kulturze i tożsamości strawestował hymn narodowy: „Jeszcze Polska nie zginęła póki my żyjemy. A nie zginie, to jest pewne, póki dobrze jemy” – powiedział.
Podczas targów zaplanowano międzynarodową konferencję nt. 25 lat polskiego sektora rolniczego oraz perspektyw jego rozwoju.
Na Polagrę Food, Polagrę Tech, Polagrę Gastro, Invest-Hotel, Taropak i Smaki Regionów przyjechało łącznie 1,3 tys. wystawców z 45 krajów. Część imprez wystawienniczych rozpoczęła się w miniony weekend. Podczas targów pokazanych zostanie 450 nowości. Sześć imprez targowych zajęło całą powierzchnię wystawienniczą MTP.
Polagra Food to targi, na których prezentują się producenci żywności. W tym roku na imprezie najszerzej reprezentowana jest branża mleczarska. Pojawiły się również przetwory owocowe i warzywne, wyroby ciastkarskie i wędliniarskie oraz napoje i słodycze.
Targi, po wprowadzeniu przez Rosję embarga na polską żywność, zyskały nowy charakter – tegoroczna edycja Polagry Food ma być nastawiona na poszukiwanie nowych rynków zbytu dla polskich produktów.
W opinii obecnego na otwarciu ministra rolnictwa Marka Sawickiego, rosyjskie embargo to – „kolejna, wielka szansa na kolejny wielki rozwój”. – Kiedy w 2008 roku otwierałem ponownie rynek rosyjski wiedziałem, że ten rynek jest niepewny, chimeryczny, zależny od politycznej decyzji. Dlatego już wtedy, wspólnie z rolnikami i przedsiębiorcami, utworzyliśmy dziewięć funduszy promocji. Wspólnie realizowaliśmy wiele misji gospodarczych, eksportowych, przypomnę chociażby Chiny, Hongkong, Singapur, Japonię, Koreę Południową. Dzięki temu polska żywność sprzedawana jest we wszystkich państwach UE, ale także ponad 70 krajach świata – powiedział szef resortu rolnictwa.
W czasie tegorocznych targów w Poznaniu pojawią się przedstawiciele Kazachstanu, Uzbekistanu, Tadżykistanu, Iranu, Jemenu, Algierii, Palestyny i państw europejskich.
Tegoroczna Polagra Tech została podzielona na salon technologii piekarskich oraz salon technologii spożywczych. Na każdym z nich zaprezentowane zostaną najnowsze maszyny i technologie wykorzystywane w obu branżach. Duży nacisk położono na prezentację wyrobów bezglutenowych oraz prozdrowotnych. Jedną z części Polagry Tech jest Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników.
Polagra Gastro to z kolei wystawa sprzętu dla profesjonalnej gastronomi, a targi Invest-Hotel skierowane są do osób zarządzających hotelami, sanatoriami, uzdrowiskami oraz ośrodkami spa. Ostatnią z imprez dla profesjonalistów jest Taropak, czyli targi techniki pakowania i logistyki.
Osobną częścią targów jest wystawa „Smaki Regionów”, na której większość województw pokazuje swoje najlepsze wyroby spożywcze. Wśród nich są produkty z unijnymi oznaczeniami gwarantującymi jakość tradycyjnych wyrobów.
Polagra została objęta patronatem honorowym prezydenta Komorowskiego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas imprezy zostaną wręczone Złote Medale MTP dla najlepszych produktów. Wydarzenia związane z Polagrą potrwają do 2 października.
Źródło: