Ziemniaki przy zakupie powyżej tony, sprzedawane są w cenie niższej niż 20 groszy za kilogram. Tona kosztuje więc niecałe 150 złotych. Piętnastokilogramowy worek cebuli producenci sprzedają za 5 zł, czyli kilogram poniżej 40 groszy, co w porównaniu z 2013 rokiem oznacza spadek cen ponad 60 proc.
Fasola szparagowa jest ponad 40 proc. tańsza w porównaniu do cen z 2013 r. Kilogram tego warzywa kosztuje ok. 2,90 zł. Nieznacznie droższa jest fasolka pochodząca z upraw szklarniowych.
Tańsza niż w ubiegłym roku jest papryka zielona, kosztuje ona ok. 1,85 zł za kg. Rośnie popyt na dynie, można je kupić już po 1,5 zł za kg.
Jak zaznaczyła Skoczewska, mimo, że ceny warzyw są niskie, to ich produkcja w tym roku jest wyższa tylko o 5 proc. w porównaniu z 2013 r. GUS wstępnie szacuje, że w tym roku zbiory będą na poziomie 4,2 mln ton warzyw gruntowych czyli 5 proc. więcej niż w ub. roku. Ale jest to o ponad 7 proc. mniej od średnich zbiorów z lat 2006-2010.
Rekordowo wysokie zapowiadają się natomiast zbiory owoców. GUS szacuje, że wyniosą one ogółem ponad 3,6 mln ton, w tym jabłek 3,2 mln ton czyli trochę więcej niż w ubiegłym roku.
Jabłka, gruszki i śliwki są znacznie tańsze w porównaniu z cenami sprzed roku, jesienne maliny droższe. Ceny jabłek w większości odmian spadły o 30 proc., kosztują one średnio 1,20 zł za kilogram.
Za gruszki w hurcie trzeba zapłacić od 2 zł do 2,30 zł za kilogram, to o 1/5 mniej niż w 2013 r., jedynie kończąca się już odmiana Klapsa jest o 10 proc. droższa w porównaniu z cenami z września u.br. – jej cena to ok. 3,30 zł/kg.
Dość drogie są jesienne maliny, kosztują one około 16 zł za kilogram. Rok temu maliny były o 4 zł tańsze czyli o 40 proc. Truskawki polskiej produkcji można kupić cenie od 15 do 16 zł/kg.
Dużo jest orzechów włoskich i laskowych i są tanie, kosztują 5-6 złotych za kilogram.
Bronisze to największy w Europie Środkowo-Wschodniej rynek hurtowy owoców, warzyw i kwiatów.
Źródło: