Najnowszy raport na ten temat został zaprezentowany na targach ekologicznych BIOFACH w Norymberdze w lutym br. – informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMM/FAPA) monitorująca zagraniczne rynki rolne.
Wiodącym rynkiem produktów ekologicznych były Stany Zjednoczone, jego wartość szacowano na prawie 36 mld euro. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy z rynkiem o wartości 8,6 mld euro; Francja – 5,5 mld euro oraz Chiny – 4,7 mld euro.
Największe spożycie produktów ekologicznych na osobę zanotowano tradycyjnie w Szwajcarii – 262 euro, Danii – 191 euro oraz Szwecji – 177 euro. Dania miała też największy udział produktów ekologicznych w rynku spożywczym tj. 8,4 proc.
W 2015 roku pod uprawy ekologiczne na świecie przeznaczono 50,9 mln ha, co oznacza rekordowy roczny wzrost o 6,5 mln ha wobec 2014 roku. Największy globalny udział w eko areale miała Australia – 22,7 mln ha, Argentyna – 3,1 mln ha oraz USA – 2 mln ha.
Największy udział ekologicznego areału wobec globalnej powierzchni upraw był w Oceanii 22,8 mln ha (45 proc.), Europie 12,7 mln ha (25 proc.) oraz Ameryce Łacińskiej 6,7 mln ha (13 proc.).
Największą sprzedaż detaliczną produktów ekologicznych odnotowano w USA – 47 proc. wartości globalnej sprzedaży oraz w UE28 – 36 proc.
W Polsce w 2015 r. – według Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – zarejestrowano 23 tys. producentów ekologicznych, najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim i podlaskim. Powierzchnia upraw eko szacowana była na 78,8 tys. ha, najwięcej było ich w województwie warmińsko-mazurskim oraz w zachodniopomorskim.
Eksperci oceniają, że wartość żywności ekologicznej w naszym kraju wynosi ok. 800 mln zł, i w następnych latach będzie rosła o 15-20 proc. Sprzedażą „zdrowej” żywności zajmuje się ok. 600 sklepów, a większość produktów przywożona jest z zagranicy.
Źródłó: