Sezon szwajcarskich jabłek deserowych powoli dobiega końca – dużo wcześniej niż zwykle. Powodem są niskie ubiegłoroczne zbiory z powodu mroźnych nocy w kwietniu. Pod koniec kwietnia 2018 r. zapasy wynosiły 7,340 ton, co stanowi około jednej trzeciej zwykłej ilości – informuje Swisscofel i Swiss Fruit Association. Zapasy jabłek deserowych są ograniczone do trzech głównych odmian: Golden Delicious (3,705 ton; 50,5%), Gala (1,520 ton, 20,7%), Braeburn (431 ton, 5,9%) oraz odmian klubowych (1585 ton, 21,6%).
Od 1 maja przywóz jabłek deserowych do Szwajcarii jest nieograniczony ilościowo. W ramach dwóch wcześniejszych kontyngentów przywozowych w wysokości w sumie 10 000 ton jabłek deserowych zatwierdzonych przez Federalny Urząd ds. Rolnictwa w celu uzupełnienia asortymentu, do końca kwietnia sprowadzono ogółem 8421 ton.
Źródło: Freshplaza