"Efektywność wodna" to główny temat 11. międzynarodowego sympozjum FRUTIC, które odbędzie się w CityCube Berlin 6 lutego 2018 r., na dzień przed otwarciem FRUIT LOGISTICA.
Konferencja dotyczy tematu wykorzystania wody od precyzyjnych koncepcji nawadniania w celu uzyskania lepszej jakości owoców, po nową technologię czujników do monitorowania stanu wilgotności owoców, zużycia wody w magazynach i marketingu. Woda jest kluczowym czynnikiem dla jakości i bezpieczeństwa żywności – szczególnie podczas mycia owoców po zbiorach, czyszczenia, odkażania, chłodzenia i obróbki gorącą wodą. Wraz z nowymi technikami zostaną wprowadzone innowacyjne koncepcje ograniczania tworzenia się wilgoci w opakowaniach. Tematy prezentacji zaprezentują również nowe, nieniszczące metody oceny jakości, ukierunkowane na zabiegi po zbiorze i przechowywaniu owoców, warzyw i orzechów.
Wystąpienia programowe poprowadzą czołowi międzynarodowi eksperci, w tym prof. Juan José Alarcon z CEBAS CSIC, Hiszpania oraz prof. Merete Edelenbos z Uniwersytetu w Aarhus w Danii. Naukowcy zaprezentują również swoje tematy w kolejnych dniach FRUIT LOGISTICA na Forum Świeżych Produktów i Future Lab.
Sympozjum FRUTIC jest organizowane przez Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. (Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Niemcy) i Università degli Studi di Foggia (Włochy) we współpracy z FRUIT LOGISTICA, EurAgEng i regionalną grupą roboczą VDI / VDE.
FRUTIC to seria międzynarodowych konferencji naukowych. Pierwsza sesja odbyła się w Izraelu w 1983 roku. FRUTIC ewoluował, by stać się ważną platformą dla rozwoju i zastosowania technologii w produkcji owoców, warzyw i orzechów. Skupia naukowców z całego świata, a obecnie miejscem spotkań jest Berlin.
za: messe-berlin.de