Jak informuje FAO na świecie corocznie produkuje się około 14,0 mln ton orzechów i owoców suszonych, a największymi rynkami – producentami są Stany Zjednoczone i kraje azjatyckie. Jak wynika z najnowszych danych za rok 2012, orzechy laskowe uprawiane są w około 30 krajach na całym świecie. W roku 2012 wielkość ich zbiorów to 914,0 tys. ton (to o 35% więcej wobec roku 2000) a średnia wielkość zbiorów z lat 2008-2012 oszacowano na 872,0 tys. ton.
Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w dwóch miejscach – pierwszym z nich jest Turcja ze zbiorami na poziomie 600,0 tys. ton a drugim Włochy wielkością około 105,0 tys. ton. Na trzecim miejscu plasują się Stany Zjednoczone z produkcją wynoszącą około 33,0 tys. ton rocznie i kolejno Gruzja z 30,0 tys. ton, Azerbejdżan z 24,0 tys. ton, Iran i Hiszpania. Ostatnie lata to rozwój produkcji w
Australii, Chile i RPA.
W sumie na całym świecie w roku 2012 orzechy laskowe uprawiane były na łącznej powierzchni 600 tys. ha czyli o niemal 19% większej niż w roku 2002. Jak już wspomniano, Turcja to prawdziwa orzechowa potęga, a jedynie 19% lokalnie zbieranych orzechów laskowych trafia na rodzimy rynek. Pozostałe ilości są eksportowane, głównie do państw unijnych – w przeciwieństwie do Włoch, które eksportują jedynie około 13% swoich zbiorów. Kraje unijne są ponadto największym konsumentem i importerem orzechów laskowych – w sumie sprowadzają około 200,0 tys. ton tego produktu rocznie. Najwięcej trafia na rynek niemiecki – 65,5 tys. ton, następnie włoski i francuski – po około 30,0 tys. ton. Jednak największym konsumentem pozostają Włosi – średniorocznie jest to około 90,0 tys. ton tych orzechów, co daje średnio na mieszkańca około 1,5 kg rocznie.
W sumie na całym świecie w roku 2012 orzechy laskowe uprawiane były na łącznej powierzchni 600 tys. ha czyli o niemal 19% większej niż w roku 2002. Jak już wspomniano, Turcja to prawdziwa orzechowa potęga, a jedynie 19% lokalnie zbieranych orzechów laskowych trafia na rodzimy rynek. Pozostałe ilości są eksportowane, głównie do państw unijnych – w przeciwieństwie do Włoch, które eksportują jedynie około 13% swoich zbiorów. Kraje unijne są ponadto największym konsumentem i importerem orzechów laskowych – w sumie sprowadzają około 200,0 tys. ton tego produktu rocznie. Najwięcej trafia na rynek niemiecki – 65,5 tys. ton, następnie włoski i francuski – po około 30,0 tys. ton. Jednak największym konsumentem pozostają Włosi – średniorocznie jest to około 90,0 tys. ton tych orzechów, co daje średnio na mieszkańca około 1,5 kg rocznie.
Źródło: FAMMU/FAPA
A gdzie Rumunia ? Z tego co slyszalem , to wlasnie Rumunia przez dziesie,ciolecia eksportowala orzechy laskowe do Niemiec .