Jak informuje FAO, na świecie corocznie produkuje się około 3,0 mln ton orzechów włoskich, 2 mln ton migdałów i 1 mln ton orzechów pistacjowych.
Dane dotyczące orzechów włoskich pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, zaś dane za sam rok 2012 mówią o zbiorach 3,4 mln ton. Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem 43,7%, drugim Iran – 14,7%, trzecim Stany Zjednoczone – 14,2%. Na kolejnych miejscach plasują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja. W porównaniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała znaczny, bo 330% wzrost produkcji (do 2012 r.), a także około 470% wzrost powierzchni ich upraw – notowany już na około 1,0 mln ha. Co ciekawe, trzech najwięksi światowi producenci znakomitą większość swoich zbiorów konsumują na rodzimym rynku, a eksportują niewiele. Największymi eksporterami zaś pozostaje Meksyk Ukraina, Francja oraz Chile. Najchętniej orzechy włoskie importowane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański i niemiecki.
W roku 2012 światowa produkcja migdałów osiągnęła niecałe 2,0 mln ton, co dało około 20% spadek w porównaniu do średniej wielkości zbiorów z ostatnich lat, ale za to aż 30% wzrost wobec danych za rok 2000. Na podstawie danych z lat 2008-2012 śmiało można stwierdzić, iż około 45% globalnej produkcji migdałów skoncentrowane jest w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w samej tylko Kalifornii, gdzie zbierane jest około 1,0 mln ton rocznie. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania z produkcją na poziomie 220,0 tys. ton rocznie – około 9,5% światowej produkcji i w końcu Australia z około 140,0 tys. ton, Iran – 127,0 tys. ton i Włochy – około 106,0 tys. ton. W sumie w roku 2012 orzechy te uprawiane były na świecie na łącznej powierzchni 1,6 mln ha. Największa powierzchnia tych upraw znajduje się nie w Stanach (około 315,0 tys. ha), które produkują najwięcej, ale w Hiszpanii, gdzie migdały uprawia się na ponad 530,0 tys. hektarów. Średni światowy wolumen eksportu za lata 2007-2001 kształtuje się na poziomie 533,0 tys. ton, w nim ponad 70% stanowi eksport amerykański, a około 10% hiszpański. W przypadku importu najchętniej migdały kupują Niemcy – w roku 2012 było to ponad 74,0 tys. ton, następnie Hiszpanie – ponad 64,0 tys. ton i Chińczycy – 28,5 tys. ton.
Orzechy pistacjowe są produkowane jedynie w 10 państwach na świecie w łącznej ilości ponad 1,0 mln ton, a zdecydowana większość to orzechy irańskie. W roku 2012 było to 902,0 tys. ton. Poza Iranem pistacje zbierane są również w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Chinach i Syrii. W roku 2012 na świecie orzechy te uprawiono na powierzchni 474,0 tys. ton z czego ponad połowa położona była w Iranie. W roku 2012 na świecie wyeksportowano 360,0 tys. ton pistacji – to o 120% więcej wobec roku 2000, a czołowymi ich eksporterami jest oczywiście Iran oraz USA. W przypadku importu na światowym rynku liczą się przede wszystkim Niemcy i Chiny z importem na poziomie 108,0 tys. ton w pierwszym przypadku i 38,0 tys. ton w drugim. Z roku na rok rośnie także globalna konsumpcja pistacji z około 430,0 tys. ton jeszcze w roku 2007 do ponad 543,0 tys. ton w roku 2012.
Źródło: FAMMU/FAPA