Według wstępnych danych za rok 2015 światowy import warzyw świeżych wyniósł 37,5 mln ton wobec 38,86 mln ton rok wcześniej. Dla porównania w roku 2004 była to wielkość 25,46 mln ton a w roku 2009 – 31,51 mln ton.
Największym światowym importerem warzyw w roku 2015 według Comtrade/Eurostat były Stany Zjednoczone z wynikiem 5,94 mln ton i kolejno Niemcy – 3,22 mln ton oraz Wielka Brytania – 1,9 mln ton i Francja – niecałe 1,9 mln. Ponadto spore ilości warzyw sprowadziły także Rosja – 1,8 mln ton, Kanada – 1,63 mln ton i Holandia – 1,37 mln ton. W sumie w podziale na ugrupowania państw największym światowym importerem podobnie jak i eksporterem jest UE 28 z łącznym wynikiem ponad 12,48 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA