Jak wynika z najnowszych danych FAO, w roku 2011 globalne zbiory słodkiej papryki wyniosły 29,601 mln ton wobec 29,185 mln ton rok wcześniej. Najwięcej tego warzywa we wspomnianym 2011 roku zebrano w Chinach – 15,52 mln ton oraz w Meksyku – 2,13 mln ton, Turcji – 1,97 mln ton oraz 1,48 mln tonów Indonezji i i po niecałym 1,0 mln ton w USA i Hiszpanii.
Pod koniec listopada bieżącego roku opublikowano zaś najnowsze dane (pochodzące z innego niż FAO źródła) dotyczące międzynarodowego handlu tym warzywem. W sumie na całym świecie wyeksportowano w całym minionym, 2012 roku 2,815 mln ton słodkiej papryki a w pierwszym półroczu bieżącego 2013 roku odpowiednio 1,51 mln ton tego warzywa. Największym światowym eksporterem pozostaje od lat Meksyk wynikiem 768,0 tys. ton wyeksportowanych w minionym roku i 432,0 tys. ton w pierwszym półroczu bieżącego roku. Drugim co do wielkości eksporterem papryki na świecie jest Hiszpania z ubiegłorocznym wynikiem 517,0 tys. ton i 324,0 tys. ton w okresie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku oraz Holandia z wynikiem odpowiednio 481,0 tys. ton i 186,0 tys. ton. W przypadku globalnego importu słodkiej papryki – w całym 2012 roku była to wielkość 2,78 mln ton, a w pierwszym półroczu bieżącego roku to wynik 1,58 mln ton. Największym światowym importerem tego produktu są Stany Zjednoczone, które przed rokiem zakupiły go 896,0 tys. ton, a w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku było to 479,0 tys. ton. Drugim liczącym się importerem pozostają Niemcy z poprzedniorocznym wynikiem 342,0 tys. ton i 182,0 tys. ton sprowadzonych w roku bieżącym. Ponadto sporo papryki zaimportowała w minionym roku Wielka Brytania – 161,0 tys. ton, Holandia – 149,0 tys. ton oraz Francja – 148,0 tys. ton i Rosja – 143,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA