Dzień Soku obchodzony jest 30 maja każdego roku na całym świecie. To dobra okazja do celebrowania i delektowania się bogactwem soków owocowych i warzywnych.
Pamiętajmy, że:
Soki owocowe i 100% soki warzywne pod względem zawartości składników odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały przygotowane. Zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty, błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia fitoskładników.
Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych aromatów.
Soki owocowe, 100 % warzywne oraz pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów.
Należy spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw w 5 porcjach, szklanka soku może stanowić jedną z pięciu porcji.
Soki regulowane są przepisami prawnymi, które restrykcyjnie określają ich skład, produkcję oraz jakość.
za: mat. KUPS