Światowy Dzień Soku

Dzień Soku obchodzony jest 30 maja każdego roku na całym świecie. To dobra okazja do celebrowania i delektowania się bogactwem soków owocowych i warzywnych.
 
Pamiętajmy, że:
 
Soki owocowe i 100% soki warzywne pod względem zawartości składników odżywczych są porównywalne do świeżych owoców i warzyw, z których zostały przygotowane. Zawierają witaminy, związki mineralne, antyoksydanty, błonnik (soki przecierowe i mętne) i wiele innych cennych dla zdrowia fitoskładników.
   
Żadne soki nie zawierają konserwantów, barwników, słodzików, sztucznych aromatów.

Soki owocowe, 100 % warzywne oraz pomidorowe nie zawierają żadnych dodanych cukrów.

Należy spożywać minimum 400 gram owoców i warzyw w 5 porcjach, szklanka soku może stanowić jedną z pięciu porcji.

Soki regulowane są przepisami prawnymi, które restrykcyjnie określają ich skład, produkcję oraz jakość.

za: mat. KUPS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDodatkowa pomoc dla sadowników – możliwa po zakończeniu szacowania szkód
Następny artykułO jagodowych na Ukrainie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.