Sprawdziliśmy jakie są aktualne ceny warzyw w jednym z włoskich supermarketów w regionie Trydent-Górna Adyga. W drugiej dekadzie listopada w ofercie są przede wszystkim rodzime produkty.
Z warzyw kapustnych oferowany jest brokuł w cenie 1,59 euro/kg oraz kapusta włoska – 0,99 euro/kg. Jarmuż toskański kosztuje 2,48 euro/kg. Kalafiory zielone mają cenę 1,48 euro/kg, kalafiory fioletowe i żółte – 1,98 euro/kg. Czarna rzepa kosztuje 1,89 euro/kg.
Fioletowa marchew w wytłoczkach (500 g) sprzedawana jest w cenie 1,29 euro. Marchew zwykła sprzedawana luzem kosztuje 1,50 euro/kg. Marchew pakowana (wytłoczki, marka własna sieci handlowej) – 1,24 euro/kg.
Ogórki szklarniowe mają cenę 1,98 euro/kg, pomidory koktajlowe (wytłoczka 500 g) sprzedawane są w cenie 1,98 euro. Pomidory daktylowe (500 g) kosztują 2,89 euro.
Cebula żółta luzem kosztuje 1,49 euro/kg, słodka w siatkach (250 g) – 1,49 euro, szalotka (250 g) – 0,99 euro. Cebula słodka w siatkach (250 g) kosztuje 1,49 euro.
RS