Styczniowy stan zapasów jabłek i gruszek w UE

Według danych WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), zapasy jabłek w unijnych chłodniach  na 1 stycznia 2016 r. wynosiły ok. 4,39 mln ton i były o 1,8% niższe w porównaniu z rekordową ilością ze stycznia 2015 r. – 4,47 mln ton.
 
 
W styczniu b.r. największe ilości jabłek przechowywano we Włoszech – 1,31 mln ton i w Polsce – 1,3 mln ton. Polskie zapasy wzrosły w skali roku o 1,6%, a włoskie zmalały o 6,4%. Na wzrost zapasów w Polsce wpływ miały wpływ ubiegłoroczne dobre zbiory jabłek, spadek eksportu do Rosji z uwagi na embargo, a także mniejsza sprzedaż do przetwórstwa. Wzrost rezerw jabłek odnotowano w styczniu również m.in. we Francji (+11% do 536,3 tys. ton). W skali roku zapasy jabłek znacznie obniżyły się natomiast w Niemczech (-8,3% do 339,7 tys. ton) i Hiszpanii (-11% do 176,9 tys. ton).
 
Najwięcej w unijnych chłodniach przechowywano jabłek odmiany 'Golden Delicious' – 1,2 mln ton (najwięcej – 641 tys. ton we Włoszech), a także 'Idareda' – 377 tys. ton, 'Gali' – 309 tys. ton i 'Jonagolda' – 299 tys. ton. W polskich komorach dominował 'Idared' – 330 tys. ton; były to najwyższe zapasy tej odmiany w całej UE.
 
Unijne zapasy gruszek na dzień 1 stycznia 2016 r. wynosiły 854,7 tys. ton i były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej i o 5,3% niższe niż przed dwoma laty. Najwyższy poziom zapasów gruszek odnotowano we Włoszech – 301,8 tys. ton (wzrost o 18,5% wobec stycznia 2015 r.), Belgii (+11% do 230 tys. ton) i Holandii (+2,3% do 170 tys. ton). W Polsce rezerwy tych owoców wzrosły prawie trzykrotnie do 11,5 tys. ton. Wśród odmian w unijnych chłodniach dominowała 'Konferencja' – 500,3 tys. ton, której było o 9,7% więcej niż w styczniu 2015 r.
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKwiaty kuszą ludzi do rozsiewania ich pyłków
Następny artykułIX Międzynarodowe Mistrzostwa Florystyczne Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.