Struktura spożycia soków w Rosji

Statystyczne spożycie soków w Rosji w latach 2017-18 osiągnęło poziom około 11,1 l na mieszkańca kraju. Przeważają soki wytwarzane z owoców.

Produkowane są w Rosji, ale surowiec pochodzi głównie z zagranicy. Rosyjskie zakłady przetwórcze wytwarzają około 95% spożywanych w kraju soków. Jednak, w zależności od rodzaju, od 70% do nawet 100% surowiec, z którego są produkowane, pochodzi z zagranicy. Koncentrat pomidorowy jest dostarczany głównie z Turcji, Iranu, Chin, Hiszpanii, Włoch. W Rosji potrzeba go rocznie  30-35 tys. ton. Sok marchwiowy powstaje z surowców sprowadzanych z Polski, Chin, Niemiec, Austrii.

Najwięcej produkuje się w Rosji soków jabłkowych (17% w strukturze produkcji) oraz tych, w których dodaje się soku jabłkowego (25%). Sok pomarańczowy stanowi 13%, inne owocowe – 36%. Soki warzywne to tylko 9% produkcji. Wśród nich przeważa sok pomidorowy – 8% w strukturze całej produkcji sokowniczej. Inne warzywne to 1%.

Piotr Grel
za: fruitnews.ru

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNajlepsze odmiany borówki dla Ukrainy
Następny artykułŚwięto Młodego Wina w Sandomierzu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.