Spiżarnia sandomierska

Wiele tradycyjnych produktów żywnościowych odchodzi w zapomnienie ze względu na wysokie koszty czy pracochłonność ich produkcji lub przygotowania, a w konsekwencji stosunkowo wysokie ceny oferowane klientom. Ze względu na ich pamięć o nich, a obecną unikatowość nazywane są też „smakami z dzieciństwa”. Wiele osób tęskni za nimi ze względów smakowych i bezpieczeństwa żywności, ponieważ nie zawierają polepszaczy i konserwantów.
Wielu potencjalnych nabywców bezpiecznych, tradycyjnie i lokalnie wytwarzanych produktów, chciałoby je nabyć, lecz ich dostępność jest ograniczona. Najczęściej niszowe produkty żywnościowe możemy nabyć bezpośrednio u producenta lub na wydzielonych stoiskach większych sklepów. Najczęściej klienci narzekają na mało czytelne oznakowanie tego rodzaju stoisk. Stąd zainteresowani dziedzictwem kulinarnym mają problem nabycia tego rodzaju produktów. 
Jako propozycja dla tego rodzaju klientów powstała w Sandomierzu przy ulicy Sokolnickiego – SPIŻARNIA SANDOMIERSKA, w której można kupić wiele produktów pochodzących  ze Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w tym produkty Siostry Chmielewskiej, Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, Sadu Danków, Krówki Opatowskiej oraz Sandomierskiego Regionu Winiarskiego.                                      
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
                                                              
Tekst i zdjęcia: Janusz Suszyna

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRekordowy spadek eksportu owoców pestkowych w Chile
Następny artykułW Dolnośląskiem będzie mniej miodu, ale ceny bez zmian

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.