Wiele tradycyjnych produktów żywnościowych odchodzi w zapomnienie ze względu na wysokie koszty czy pracochłonność ich produkcji lub przygotowania, a w konsekwencji stosunkowo wysokie ceny oferowane klientom. Ze względu na ich pamięć o nich, a obecną unikatowość nazywane są też „smakami z dzieciństwa”. Wiele osób tęskni za nimi ze względów smakowych i bezpieczeństwa żywności, ponieważ nie zawierają polepszaczy i konserwantów.
Wielu potencjalnych nabywców bezpiecznych, tradycyjnie i lokalnie wytwarzanych produktów, chciałoby je nabyć, lecz ich dostępność jest ograniczona. Najczęściej niszowe produkty żywnościowe możemy nabyć bezpośrednio u producenta lub na wydzielonych stoiskach większych sklepów. Najczęściej klienci narzekają na mało czytelne oznakowanie tego rodzaju stoisk. Stąd zainteresowani dziedzictwem kulinarnym mają problem nabycia tego rodzaju produktów.
Jako propozycja dla tego rodzaju klientów powstała w Sandomierzu przy ulicy Sokolnickiego – SPIŻARNIA SANDOMIERSKA, w której można kupić wiele produktów pochodzących ze Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, w tym produkty Siostry Chmielewskiej, Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, Sadu Danków, Krówki Opatowskiej oraz Sandomierskiego Regionu Winiarskiego.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Tekst i zdjęcia: Janusz Suszyna