W bieżącym roku powierzchnia upraw marchwi we Francji pozostanie na niezmienionym poziomie wobec roku poprzedniego i wyniesie 8,2 tys. ha. To jednak o 4% więcej wobec średniej pięcioletniej wielkości powierzchni upraw. W 2017 roku spodziewana wielkość zbiorów tego warzywa to około 327,0 tys. ton – o 5% mniej niż w roku minionym i o około 8% mniej wobec średniej wielkości produkcji z lat 2011-2016.
Największym regionem produkcyjnym marchwi we Francji są tereny południowego zachodu kraju. W minionym roku Francuzi wyeksportowali mniej marchwi niż jej sprowadzili – 118,5 tys. ton, podczas gdy import przekroczył 152,0 ty. ton.
Największe ilości marchwi na francuskim rynku pochodziły z państw unijnych – ponad 127,0 tys. ton, z czego 73,0 tys. ton to import marchwi belgijskiej.
W przypadku francuskiego eksportu niemal 100% skierowano na pozostałe rynki unijne, a największym importerem była Belgia – ponad 58,0 tys. ton i Wlk. Brytania – niemal 20,0 tys. ton.
za: FAMMU/FAPA