Zgodnie z danymi Foodnews, cena zagęszczonego soku jabłkowego z Polski na rynku europejskim (Rotterdam) w pierwszej dekadzie lutego br. kształtowała się na poziomie 1,15-1,20 euro/t (o kwasowości 2,5%) i była najniższa od sierpnia 2010 roku - informują analitycy BGŻ.Obniżyła się również cena koncentratu jabłkowego z Chin.
Foodnews wskazuje że na początku lutego wynosiły one 1,35 USD/kg (ekwiwalent 1,00 euro/kg) co również było najniższym poziomem od września 2010 roku. Wielu ekspertów spodziewa się dalszych spadków cen koncentratu zarówno polskiego jak też z Chin.
Zgodnie z szacunkami IERiGŻ-PIB jego produkcja w Polsce w sezonie 2012/2013 mogła wynieść 265 tys. t, co oznacza wzrost o blisko 18% w stosunku do sezonu poprzedniego (najwyższy poziom od sezonu 2008/2009). Produkcja w Chinach oszacowana została natomiast na 660 tys. t, czyli o 5% więcej niż przed rokiem (AgroTydzień nr 259/2012).
Zgodnie z danymi publikowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IERiGŻ-PIB przeciętna cena netto skupu jabłek przemysłowych w pierwszych dwóch tygodniach lutego br. i styczniu br. wyniosła 0,35 zł/kg, podczas gdy średnio w grudniu i listopadzie 2012 r. było to odpowiednio 0,36 i 0,43 zł/kg. W styczniu 2012 roku zakłady przetwórcze skupowały jabłka przemysłowe średnio w cenach o 0,66 zł/kg, czyli o blisko 89% wyższych niż obecnie.
Za: Bank Gospodarki Żywnościowej
pg