Niewielki eksport polskich produktów rolno-spożywczych do krajów Azji i tak dostał zadyszki - zauważa "Puls Biznesu". Dotyczy to również owoców i warzyw.
Jak podaje portal gazety, łącznie do Chin, Indonezji, Indii, Japonii, Malezji i Tajlandii od stycznia do czerwca wyeksportowaliśmy towary rolno-spożywcze za 89,16 mln EUR (około 383 mln zł), czyli o 16 proc. mniej niż rok wcześniej.
Rynki azjatyckie miały być perspektywicznymi odbiorcami m.in. naszych owoców i warzyw – tak uważano, gdy szukano krajów, które mogą zastąpić rynek rosyjski, zamknięty przez embargo. Jednak, jak podaje pb.pl, „sprzedaż w tamtym kierunku jest w zasadzie marginalna, a i tak się kurczy”. „W Tajlandii spadek sprzedaży naszych owoców w pierwszym półroczu wyniósł 24 proc., w Malezji (podobnie jak warzyw) spadł do zera. Sprzedaż owoców do Chin spadła o ponad 66 proc., ale wzrosła o ponad 143 proc. sprzedaż warzyw. Owocowe wyniki podbija rosnąca Japonia i spadające, ale z większej bazy niż pozostałe kraje — Indie” – dodaje portal.
Więcej na ten temat w „Pulsie Biznesu”.
Źródło: pb.pl