Smaki Regionów w Poznaniu

Już po raz 9 na Międzynarodowych Targach Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów, podczas których przedstawiciele z 16 regionów Polski prezentują swoje specjały. Wśród nich można znaleźć oryginalne przetwory z warzyw i owoców oraz inne potrawy przygotowane według starych receptur. Wiele z prezentowanych produktów pochodzi z gospodarstw ekologicznych.

Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się stoiska, na których oferowano soki z owoców i warzyw, a także dżemy i konfitury. Można znaleźć także różne niestandardowe produkty np. kiszone rzodkiewki, czy kapustę kiszoną w całej główce. Poza polskimi producentami wśród wystawców są również obecni przedstawiciele z innych krajów m.in. Rumunii, Bułgarii, Mołdawii czy Austrii. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. 

Reprezentanci producentów podkreślają, że popyt na produkty lokalne i tradycyjne stale wzrasta, ale potrzeba dużo pracy, żeby dotrzeć do klientów i przekonać ich do zakupu. Nie są oni w stanie konkurować z wielkimi przetwórniami i fabrykami, ale impreza taka jak ta pokazuje, że jest dla nich jeszcze miejsce na Polskim rynku. Impreza ta z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.

Targi Smaki Regionów potrwają do wtorku 26 września.

Tekst i fot. Aleksandra Andrzejewska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKto otrzymał nagrodę Fresh Market Award 2017?
Następny artykułOrzechowi potentaci Europy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.