W tym roku na Uniwersytecie Rolniczym w ofercie edukacyjnej znalazły się 33 kierunki i 62 specjalności. Na studia stacjonarne I i II stopnia przyjętych zostanie 3721 osób. W ofercie edukacyjnej jest siedem nowości, w tym także studia prowadzone w języku angielskim. Elektroniczna rekrutacja rozpocznie się 1 czerwca.
Na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym ruszy kierunek biogospodarka. Studia przygotowują do pracy w sektorze produkcji żywności oraz powiązanych z nim sektorach przemysłu i energetyki. Program nauczania dostosowany jest do wymagań zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, zapewniającego zaspokojenie potrzeb gospodarczych, cywilizacyjnych i kulturowych z równoczesną dbałością o środowisko. Druga nowość na tym wydziale to kierunek jakość i bezpieczeństwo środowiska. Kierunek ma wykształcić specjalistów posiadających wiedzę i umiejętności z zakresu fizycznych, chemicznych i biologicznych zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa środowiska oraz procedur, metod i technik ich minimalizowania.
Na Wydziale Leśnym na kierunku przetwórstwo drewna będzie można zdobyć kompetencje potrzebne w branży tartacznej, meblarskiej, stolarki budowlanej, produkcji płyt drewnopochodnych, przemyśle celulozowo-papierniczym, branży bioenergetyki, a także w przedsiębiorstwach zajmujących się ochroną i konserwacją drewna oraz jego wykorzystaniem w niszowych obszarach gospodarki, kultury i sztuki.
Ichtiologia i rybactwo śródlądowe to nowość przygotowana przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt. Absolwent będzie wyposażony w wiedzę dotyczącą metod chowu i hodowli ryb oraz dywersyfikacji ich produkcji. Zdobędzie umiejętność planowania i prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w wodach otwartych w oparciu o istniejące uwarunkowania środowiskowe, prawne i społeczne.
Na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa uruchomiony zostanie kierunek technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych. Technolog będzie dbać o zachowanie bioróżnorodności w naturalnych ekosystemach i agrocenozach, troszcząc się równocześnie o zrównoważony rozwój obszarów życia i działalności rolniczej. Studenci poznają nowoczesne metody analityczne oceny jakości surowców roślinnych oraz kontroli ich bezpieczeństwa na wszystkich etapach produkcji, przechowywania, przetwarzania i wprowadzania na rynek.
Z kolei w programie studiów na kierunku inżynieria biosystemów na Wydziale Inżynierii Produkcji i Energetyki znajdą się analizy teoretyczne i projektowanie związane z wykorzystaniem maszyn i zaawansowanych technologicznie urządzeń w systemach produkcji. Studenci zdobędą wiedzę w zakresie sensoryki i automatyki oraz robotyki wykorzystywanej w sektorze gospodarki żywnościowej i komunalnej oraz segmencie nowoczesnych technologii.
Dwa kierunki będą prowadzone w języku angielskim: International Master of Horticultural Science oraz Environmental and Plant Biotechnology. Zarówno w języku polskim, jak i angielskim wykładane będą przedmioty na czterech kierunkach: leśnictwo, rolnictwo, bioinżynieria w naukach o zwierzętach, technologia żywienia oraz żywienie człowieka.
W minionym roku akademickim na studiach I stopnia największą popularnością wśród maturzystów cieszyły się kierunki: dietetyka, bioinżynieria zwierząt, weterynaria, gospodarka przestrzenna, odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie obok infrastruktury edukacyjnej i naukowej ma własne Centrum Transferu Technologii, Centrum Edukacji Gleboznawczej z pierwszym w Polsce Muzeum Gleb, a także Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości UR.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl