Serbski rynek owoców i warzyw

Jak wynika z najnowszych dostępnych danych w roku 2013 produkcja owoców w Serbii wyniosła 1,802 mln ton, a warzyw 1,227 mln ton. To spory wzrost wobec roku poprzedniego zwłaszcza w przypadku owoców z ówczesnych 1,152 mln ton dla owoców i 1,057 mln ton dla warzyw.
W serbskich zbiorach w omawianym okresie dominowały przede wszystkim śliwki z wynikiem 738,0 tys. ton, jabłka – 332,0 tys. ton oraz winogrona – 320,0 tys. ton, wszelkiego rodzaju kapusty – 304,0 tys. ton, arbuzy – 255,0 tys. ton, pomidory – 175,0 tys. ton a także słodka papryka – 147,0 tys. ton, cebula – 115,0 tys. ton i wiśnie i czereśnie – 98,0 tys. ton. Po około 70,0 tys. ton to także produkcja brzoskwiń i nektarynek, malin, gruszek i porów. 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPlantatorzy porzeczki przekazali petycję
Następny artykułSpotkanie na Polach Doświadczalnych upraw warzywnych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.