Zarówno wolumen eksportu jak i importu owoców i warzyw w Serbii są od lat na bardzo zbliżonym do siebie poziomie. W minionym roku Serbowie zaimportowali w sumie 269,7 tys. ton świeżych owoców i warzyw, a w tym samym czasie wyeksportowali natomiast 267,6 tys. ton tych produktów. Dla porównania rok wcześniej wielkości te wyglądały następująco – dla importu 256,6 tys. ton, a dla eksportu 261,6 tys. ton.
W importowanych na teren Serbii owocach i warzywach dominują te pochodzące spoza państw unijnych – w minionym roku było to 150,4 tys. ton, a pozostałe 119,3 tys. ton to produkty unijne. Największym dostawcą na serbski rynek jest Grecja z poprzedniorocznym wynikiem 64,2 tys. ton, następnie Macedonia – 54,8 tys. ton, Ekwador – 36,5 tys. ton oraz Turcja – niecałe 25,0 tys. ton. W importowanych produktach największe ilości stanowią owoce z wynikiem 205,00 tys. ton, a około 65,0 tys. ton to sprowadzone warzywa. Przede wszystkim Serbowie sprowadzają zza granicy pomarańcze – w roku 2014 było to 46,7 tys. ton oraz banany – 45,6 tys. ton. Pozostałe ilości to między innymi owoce miękkie- 25,1 tys. ton, pomidory – 24,8 tys. ton, jabłka – 23,5 tys. ton czy arbuzy i cytryny – po około 15,0 tys. ton.
W eksporcie najważniejszym partnerem handlowym jest Rosja z poprzedniorcznej łącznej ilości wyeksportowanych owocowi warzyw (267,6 tys. ton) około 174,2 tys. ton skierowano na sam rynek rosyjski, 48,8 tys. ton do UE – tu najwięcej do Niemiec – 15,1 tys. ton i niecałe 45,0 tys. ton do pozostałych państw trzecich (głównie Bośnia i Hercegowina i Czarnogóra – po około 13,0 tys. ton). Podobnie jak w imporcie owce są najważniejsze w wysyłce – w sumie w minionym roku było to niecałe 220,0 tys. ton, a jedynie 48,2 tys. ton stanowiły wyeksportowane warzywa. W eksporcie dominowały jabłka z wynikiem prawie 136,0 tys. ton, śliwki – 20,5 tys. ton, brzoskwinie i nektarynki – 13,4 tys. ton oraz niecałe 10,0 tys. ton cebula.
Źródło: FAMMU/FAPA