– To kontynuacja starań Polski mających na celu szerszy dostęp polskich produktów spożywczych na tamtejszy rynek m.in. poprzez możliwość wznowienia sprzedaży do Chin polskiej wieprzowiny, a także rozpoczęcie eksportu jabłek. Zależy nam także na zatwierdzeniu przez stronę chińską uprawnień eksportowych dla nowych zakładów drobiarskich – poinformował w komunikacie przed wylotem do Chin minister Sawicki.
Resort rolnictwa poinformował, że podczas wizyty zaplanowane są rozmowy z ministrem rolnictwa Chin (jednocześnie szefem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny) Zhi Shuping.
Sawicki weźmie też udział w seminarium dotyczącym międzynarodowej współpracy w zakresie inspekcji i kwarantanny. – Będzie ono doskonałą okazją do omówienia trwających już prac nad procedurami weterynaryjnymi i fitosanitarnymi, których finalizacja umożliwi dostęp do rynku chińskiego większej ilości polskich produktów spożywczych – ocenia polskie ministerstwo rolnictwa.
Sawickiemu w Chinach będą towarzyszyli przedstawiciele kierownictwa Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
W 2014 r. wartość eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Chin wyniosła 163,4 mln euro, wobec 157,5 mln euro w roku 2013. Główne produkty eksportowe w 2014 r. to: mleko i śmietana zagęszczone (23,1 mln euro), serwatka (17,8 mln euro), mięso wieprzowe (11,2 mln euro), mięso i jadalne podroby z drobiu (9,6 mln euro). Bilans wymiany handlowej jest ujemny, mają na to wpływ m.in. zakaz importu wieprzowiny z Polski wprowadzony w lutym 2014 r. po wykryciu w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń.
Ministerstwo rolnictwa zaznacza, że aktywnie promuje polską żywność na rynku chińskim. Na początku maja targi SIAL w Szanghaju, na których była duża reprezentacja polskich firm, odwiedziła wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk. A na wrześniowe targi Polagra w Poznaniu został zaproszony chiński minister rolnictwa.
Źródło: