– Zapowiedzieliśmy projekt w zeszłym roku i możemy teraz potwierdzić, że spodziewamy się jego pełnego wdrożenia w ciągu najbliższych pięciu lat – wyjaśnił Augusto Michelotti, sekretarz stanu ds. Terytorium, Środowiska i Rolnictwa w Republice San Marino.
– Przy współpracy dwóch firm – ekspertów z branży ekologicznej – Borri i Bizzocchi – opracowaliśmy projekt, w którym wezmą udział wszyscy producenci. Chcemy, aby w San Marino produkowało się wyłącznie żywność ekologiczną; więcej… chcemy żeby całe państwo było „organiczne” – dodał Michelotti – Zaczęliśmy w kwietniu 2018 roku od pierwszej grupy producentów. Z czasem zaangażujemy ich wszystkich – małe państwo ma swoje zalety, ponieważ łatwiej jest pozyskać wszystkich – kontynuował minister.
Jedną z przeszkód w realizacji projektu może być eksport produktów ekologicznych, ponieważ San Marino nie jest częścią europejskiego wolnego rynku. – Pracujemy nad tym, negocjujemy z Brukselą, aby móc sprzedawać nasze produkty w całej Unii Europejskiej – podsumował Michelotti.
San Marino to jedno z najmniejszych państw w Europie – mniejsze są tylko Watykan oraz Monako. Państwo zamieszkuje ok. 29 tys. osób.
Źródło: Freshplaza