Dziewiętnasty Dzień Otwartych Drzwi w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach został w tym roku zorganizowany nieco inaczej niż wszystkie dotychczasowe. Zaproponowano spotkanie praktyków i naukowców dwóch specjalności – do sadowników dołączyli warzywnicy, dla których przygotowano tematy referatów oraz pola doświadczalne w Skierniewicach, przy ul. Rybickiego. Natomiast zainteresowani produkcją ekologicznych owoców po sesji wykładowej zaproszono na kwatery sadu ekologicznego w Nowym Dworze.
Po przywitaniu gości producentów warzyw i owoców, seniorów Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa oraz Instytutu Warzywnictwa przez dyrektor IO prof. Małgorzatę Korbin przybyli do Dąbrowic mogli wysłuchać przygotowanych przez gospodarzy wykładów.
Prof. M. Korbin wita przybyłych na 19. Dniu Otwatrych Drzwi w Dąbrowicach
Dwa tematy dedykowano sadownikom – dr Agata Broniarek-Niemiec mówiła o najważniejszych problemach w ochronie sadów przed chorobami i szkodnikami, a dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO omówił perspektywiczne odmiany świdośliwy olcholistnej w uprawie towarowej. Warzywnikom zaproponowano zapoznanie się z nowymi odmianami ogórka polowego – mówiła o nich dr Urszula Kłosińska oraz z monitoringiem szkodników jako podstawy integrowanej ochrony warzyw polowych.
Zanim zainteresowani poszczególnymi uprawami producenci rozeszli się z przewodnikami na kwatery z doświadczeniami na interesujących ich gatunkach roślin, mogli indywidualnie zapoznawać się z nowościami w ofertach firm zaopatrzenia ogrodniczego, których kilkadziesiąt stoisk rozlokowało się na placu w sąsiedztwie budynku chłodni. Tutaj również demonstrowano pracę niektórych z wystawianych maszyn.
Pokaz opryskiwania sadu
Relacje merytoryczne zostaną zamieszczone w specjalistycznych periodykach wydawnictwa Plantpress – „MPS Sadzie”, „Haśle Ogrodniczym”, „Truskawce, Malinie Jagodach”.
Stoisko wydawnictwa Plantpress na Dniu Otwartych Drzwi w Dąbrowicach
pg