Resort rolnictwa, który jest autorem projektu, chce, by producenci markowych win owocowych, cydru (napój winiarski z jabłek), perry (napój winiarski z gruszek) i miodów pitnych uzyskanych z surowców z własnego gospodarstwa nie musieli zajmować się butelkowaniem tych trunków. Nie musieli by zatem posiadać urządzeń i linii rozlewniczych we własnym gospodarstwie. Ponieważ działalność taka musi być wykonywana w pomieszczeniach spełniających warunki sanitarne, często wiąże się to z dodatkowymi inwestycjami.
Nowe przepisy mają ułatwić certyfikację win gronowych i kontrolowanie ich wyrobu. Kontrola produkcji zostanie ograniczona do oceny sposobu wyrobu i rozlewu, opakowania, oznakowania oraz warunków przechowywania certyfikowanego wina – poinformowało Centrum Informacyjne Rządu.
Certyfikacja wina będzie wymagana w przypadku, gdy na etykiecie tego trunku, które nie jest winem regionalnym, producent będzie chciał podać rocznik i odmianę winorośli.
Producenci win ubiegający się o wpisanie do ewidencji nie będę musieli informować Agencji Rynku Rolnego o numerze ewidencji działek, na których uprawiają winorośl. Ponadto będzie wydłużony termin składania wniosku o wpis do ewidencji producentów z 30 czerwca do 15 lipca.
Nowe przepisy określają również tryb uzyskania przez przedsiębiorcę ponownego wpisu do rejestru przedsiębiorców produkujących wino i nim handlujących. Obecnie przedsiębiorca, który został wykreślony z rejestru na skutek cofnięcia składu podatkowego, nie ma możliwości uzyskania ponownego wpisu.
Projekt nowelizacji wdraża przepisy UE. Ustawa ma wejść w życie po 14 dniach od daty ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Źródło: