Rynek kalafiorów we Francji

Według najnowszych danych, tegoroczna produkcja kalafiorów we Francji utrzyma tendencję spadkową. W bieżącym roku prawdopodobnie na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie pozostanie obszar upraw kalafiorów i wyniesie około 19,2 tys. ha (to o 4% mniej wobec średniej wielkości z ostatnich 5 lat).
Tegoroczna produkcja oszacowana została na 315,6 tys. ton – to jest o 8% mniej wobec roku 2013 i o 12% mniej wobec średniej za ostatnie 5 lat zbiorów. Z roku na rok maleje poziom konsumpcji tych warzyw we Francji – przed rokiem wyniósł 1,95 kg/osobę, a w bieżącym roku już 1,9 kg. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 156,6 tys. ton kalafiorów, z czego 151,6 tys. ton trafiło na pozostałe rynki wspólnotowe (tu najwięcej do Niemiec- ponad 57,0 tys. ton oraz Holandii – 26,4 tys. ton). Wolumen importu zaś wyniósł nieco ponad 47,0 tys. ton głównie zaimportowanych z Hiszpanii – ponad 35,2 tys. ton. 
Źródło: FAMMU/FAPA 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZabezpiecz rozsadę warzyw
Następny artykuł16 imprez promujących regionalną żywność w Warmińsko-Mazurskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.