Jak przypomniała w poniedziałek Paulina Korbut z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, w krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
W tym roku akcja „Zasmakuj w Małopolsce” rozpocznie się 13 kwietnia w Niedzielę Palmową w Lipnicy Murowanej, podczas odbywającego się tam konkursu palm wielkanocnych. Następnie akcja zagości w 26 miejscowościach całej Małopolski, gdzie podczas lokalnych imprez plenerowych trwać będą prezentacje połączone z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Specjalną atrakcją będą pokazy kulinarne w wykonaniu miejscowych gospodyń, które przygotują potrawy z wykorzystaniem rodzimych produktów regionalnych. Zaplanowano też quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE, była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo małopolskie jest polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola „Piękny Jaś”, a Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska.
Źródło: