Rosyjski rynek warzyw

W roku 2014 łączne zbiory warzyw wyniosły w Rosji 15,0 mln ton co mniej więcej pokryło około 86% krajowego zapotrzebowania. Ubiegłoroczne zbiory były o 2,4% większe od danych za rok 2013. Rosja to nie tylko znaczący światowy producent warzyw to bardzo duży ich konsument – Rosja liczy około 143,0 mln konsumentów, co w przeliczeniu daje spożycie na poziomie około 99,6 kg warzyw na osobę. W spożyciu dominują przede wszystkim kapusty, pomidory, cebula,
marchew, ogórki, buraki, dynie oraz kabaczki.
W rosyjskich zbiorach dominują poza ziemniakami przede wszystkim kapusty – w minionym roku było to około 3,4 mln ton (23% udział w łącznych
zbiorach), następnie pomidory – 2,2 mln ton (18% udział), cebula – 1,9 mln ton (13% udział) oraz marchew – 1,6 mln ton, ogórki – 1,1 mln ton, dynie – 708,0 tys. ton czy 508,0 tys. ton kabaczki i prawie 250,0 tys. ton czosnek. Z uwagi na tak duże zapotrzebowanie na warzywa Rosja w minionym roku zajęła trzecie miejsce wśród największych światowych importerów z wynikiem 2,4 mln ton sprowadzonych warzyw. Do czasu wprowadzenia w sierpniu minionego roku embargo około 30% dostaw wszystkich warzyw pochodziła z państw wspólnotowych – w tym ponad połowa dostarczanych produktów to warzywa
Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych kapustne, 65% bakłażanów, 33% cebuli, prawie 30% marchwi i pomidorów oraz niemal 90% sałat, kalafiorów i brokułów. Po wprowadzeniu embarga zmianie uległ kierunek importu – warzyw sprowadzane są przede wszystkim z Turcji, Chin oraz Izraela.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułŚwiatowy rynek jabłka w sezonie 2014/2015
Następny artykułCentrum Praktycznego Szkolenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.