Rosyjski import. Podsumowanie 2017 r.

W 2017 r. import świeżych owoców i warzyw do Rosji wzrósł o 17 proc. do poziomu 7,1 mln ton. Najważniejszymi dostawcami były: Ekwador (21 proc.), Turcja (14 proc.), Chiny (10 proc.), Białoruś (7 proc.) Egipt (6 proc.), Azerbejdżan (6 proc.), Mołdawia (5 proc.), Maroko (5 proc.), (Serbia 3 proc.), Izrael (3 proc.), RPA (3 proc.), Iran (3 proc.). 
W imporcie udział poszczególnych produktów był następujący: banany (22 proc.), owoce miękkie (11 proc.), jabłka (10 proc.), pomidory (7 proc.), pomarańcze (6 proc.), winogrona (5 proc.), cebula (4 proc.), gruszki (4 proc.), brzoskwinie i nektaryny (4 proc.), cytryny (3 proc.), marchew (3 proc.).
Warto zwrócić uwagę, że Chiny stały się trzecim największym dostawcą owoców i warzyw, głównie pomidorów i jabłek. Ponadto w 2017 r. zmniejszył się import z Białorusi do poziomu 1,1 mln ton. Kraj ten wysyłał do FR głównie gruszki, jabłka, pomidory, ogórki, truskawki, kapustę. 

Odnotowano rekordowy import bananów, co pozwoliło Federacji Rosyjskiej zająć drugie miejsce (zamiast Niemiec) na liście największych importerów tych owoców (pierwsze zajmują Stany Zjednoczone). Poza bananami najwięcej spośród owoców zaimportowano do Rosji mandarynek. Wygląda na to, że owoce tropikalne i cytrusy zdecydowanie konkurują z jabłkami o gusta konsumentów.

Źródło: freshplaza

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych z Kryształowym Orłem
Następny artykułCorteva Agriscience™ nową nazwą działu agro DowDuPont

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.