W 2017 r. import świeżych owoców i warzyw do Rosji wzrósł o 17 proc. do poziomu 7,1 mln ton. Najważniejszymi dostawcami były: Ekwador (21 proc.), Turcja (14 proc.), Chiny (10 proc.), Białoruś (7 proc.) Egipt (6 proc.), Azerbejdżan (6 proc.), Mołdawia (5 proc.), Maroko (5 proc.), (Serbia 3 proc.), Izrael (3 proc.), RPA (3 proc.), Iran (3 proc.).
W imporcie udział poszczególnych produktów był następujący: banany (22 proc.), owoce miękkie (11 proc.), jabłka (10 proc.), pomidory (7 proc.), pomarańcze (6 proc.), winogrona (5 proc.), cebula (4 proc.), gruszki (4 proc.), brzoskwinie i nektaryny (4 proc.), cytryny (3 proc.), marchew (3 proc.).
Warto zwrócić uwagę, że Chiny stały się trzecim największym dostawcą owoców i warzyw, głównie pomidorów i jabłek. Ponadto w 2017 r. zmniejszył się import z Białorusi do poziomu 1,1 mln ton. Kraj ten wysyłał do FR głównie gruszki, jabłka, pomidory, ogórki, truskawki, kapustę.
Odnotowano rekordowy import bananów, co pozwoliło Federacji Rosyjskiej zająć drugie miejsce (zamiast Niemiec) na liście największych importerów tych owoców (pierwsze zajmują Stany Zjednoczone). Poza bananami najwięcej spośród owoców zaimportowano do Rosji mandarynek. Wygląda na to, że owoce tropikalne i cytrusy zdecydowanie konkurują z jabłkami o gusta konsumentów.
Źródło: freshplaza
RS