W minionym, 2012 roku Rosjanie zaimportowali łącznie 5,945 mln ton świeżych owoców wobec 5,949 mln ton przed rokiem i 5,616 mln ton da lata temu. W przypadku zakupów warzyw wielkości te wyniosły następująco – przed rokiem było to 2,067 mln ton, 2,397 mln ton w roku 2011 i 2,225 mln ton w roku 2010.
W imporcie owoców pierwsze miejsce należało do jabłek, których w roku 2012 zakupiono aż 1,278 mln ton ale niemal róRosyjskiwnocześnie z poziomem importu 1,256 mln ton drugie miejsce utrzymywały banany. Ponadto około 753,0 tys. ton stanowił rosyjski import owoców miękkich, 489,0 tys. ton pomarańczy, 410,0 tys. ton gruszek czy 379,0 tys. ton winogron i 266,0 tys. ton brzoskwiń i nektarynek.
W dostawach owoców na rosyjski rynek dominował Ekwador- zaopatrujący Rosjan przede wszystkim i wyłącznie w banany – 1,123 mln ton w roku 2012. Na drugim miejscu wśród liczących się eksporterów uplasowali się polscy dostawcy z wynikiem 667,0 tys. ton oraz Turcy – 664,0 tys. ton, Chińczycy – 327,0 tys. ton czy Hiszpanie – 303,0 ton i Marokańczycy z wynikiem 246,0 tys. ton.
W imporcie warzyw z wynikiem niecałych 800,0 tys. ton pierwsze miejsce zajęły pomidory, a następnie 230,0 tys. ton cebula, 214,0 tys. ton ogórki, niecałe 200,0 tys. ton marchew oraz 153,0 tys. ton Kapusty. Najwięcej warzyw na rosyjski rynek trafiło z Turcji – głównie pomidory – w sumie było to przed rokiem 492,0 tys. ton oraz z Chin – 305,0 tys. ton . Ponadto Rosjanie importowali warzywa z Izraela – 206,0 tys. ton, Polski – 178,0 tys. ton czy Holandii – 175,0 tys. ton i Ukrainy – 113,0 tys. ton. Więcej w najbliższym wydaniu raportu sygnalnego.
Źródło: FAMMU/FAPA