Z roku na rok obserwowany jest wzrost hiszpańskiej produkcji warzyw mrożonych. W minionym roku odnotowano 8% wzrost produkcji, która przyniosła dochód lokalnym producentom na poziomie 690,0 mln euro. W ujęciu dziesięcioletnim wzrost produkcji mrożonek warzywnych wynosi 50% - z 457,7 tys. ton w roku 2006 wzrósł do ubiegłorocznych 686,5 tys. ton. Około 95% krajowego przetwórstwa tych produktów skupione jest w 12 firmach i ich zakładach przetwórczych.
Wraz ze wzrostem krajowej podaży rośnie corocznie także eksport mrożonych warzyw. W sumie około 43% lokalnej produkcji kierowane jest poza granice Hiszpanii. W roku 2016 wielkość eksportu oszacowano na niemal 392,0 tys. ton wobec 370,3 tys. ton wyeksportowanych rok wcześniej (6% wzrost wysyłki).
Największymi importerami hiszpańskich mrożonych warzyw są od lat kraje unijne – w tym szczególnie Francja, Wielka Brytania oraz Niemcy. Od paru lat na popularności zyskały również hiszpańskie mrożonki na rynkach Afryki i państw Środkowego Wschodu oraz Stanów
Zjednoczonych.
Dominujące w produkcji mrożonych warzyw są brokuły – zwłaszcza są one popularne w eksporcie. W minionym roku wyprodukowano ich prawie 109,0 tys. ton, z czego 81% skierowano za granicę. Na drugim miejscu w produkcji uplasował się mrożony groszek zielony – 106,9 tys. ton, a na
trzecim miejscu mrożona słodka papryka z wynikiem 100,0 tys. ton. Ponadto około 30,0 – 40,0 tys.ton stanowi hiszpańska produkcja mrożonego szpinaku, cebuli, fasoli czy marchwi.
Jednym z największych regionów produkujących mrożone warzywa jest prowincja Navarra skąd pochodzi około 28% łącznej krajowej podaży – ponad 192,0 tys. ton przetworów.
Źródło: FAMMU/FAPA