W ciągu ostatnich 10 lat hiszpański eksport arbuzów wzrósł o 50,2% z 353,2 tys. ton owoców w roku 2015 do 530,3 tys. ton wyeksportowanych w roku 2014. Około połowa z wysłanej w minionym roku ilości arbuzów trafiła na rynek francuski i niemiecki – dokładnie 57%.
Największe ilości zaimportowali Niemcy – 206,3 tys. ton – co dało niecałe 40% łącznie wysłanych przez Hiszpanów arbuzów (poza największym dostawcą jakim jest Hiszpania Niemcy importują arbuzy również z Turcji i Włoch, a także z Holandii) . Francja zajęła wspomniane drugie miejsce z wynikiem 95,2 tys. ton, co dało niecałe 18% udział w eksporcie z Hiszpanii. Pozostałe ilości hiszpańskich arbuzów skierowano na rynek brytyjski – 44,0 tys. ton, holenderski – 43,5 tys. ton oraz portugalski – 21,0 tys. ton. W sumie za wyeksportowane w minionym roku arbuzy hiszpańscy eksporterzy uzyskali sumę 230,7 mln euro.
Źródło: FAMMU/FAPA