Prezentujący te dane wraz z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB profesor Andrzej Kowalski przedstawił analizę dochodów rolniczych w 2017 roku.
– W minionym roku nastąpił 12 proc. wzrost produkcji rolnej przy tylko 2 proc. wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – poinformował dyrektor Instytutu.
Około 12 proc. wzrost wartości produkcji rolniczej jest wynikiem zwiększenia wartości produkcji roślinnej o ok. 7 proc i zwierzęcej o 17 proc w 2017 roku w stosunku do roku 2016.
W produkcji roślinnej znacznie zwiększył się wolumen produkcji zbóż o 7,5 proc. co wraz ze wzrostem cen o nieco ponad 4 proc. skutkowało zwiększeniem wartości tego kierunku produkcji o ponad 12 proc. W przypadku warzyw 4 proc. zwiększenie wartości produkcji było efektem 2 proc. zwiększenia zarówno wolumenu, jak i cen. Istotne, na poziomie 10 proc., zwiększenie wartości produkcji roślin oleistych (głównie rzepaku) oraz ziemniaków to efekt ponad 11 proc. zwiększenia wolumenu produkcji przy nieznacznie niższych cenach. Z kolei znaczące zmniejszenie wartości produkcji owoców o 14 proc. to efekt zmniejszenia o ponad 1/4 wolumenu produkcji przy wzroście cen o mniej niż 20 proc.
Profesor Andrzej Kowalski podkreślił, że badane były gospodarstwa towarowe objęte systemem FADN. Obserwacje ekonomiczne obejmują ponad 740 tysięcy gospodarstw rolnych. Natomiast bardzo szczegółowo badanych jest 12 tysięcy gospodarstw.
– Te 740 tysięcy gospodarstw rolnych generuje 93 proc. całej naszej produkcji rolnej – poinformował dyrektor IERiGŻ.
– Wzrost dochodów wynikał przede wszystkim z sytuacji rynkowej i dzięki temu zaobserwowane zostało złagodzenie dysparytetu dochodów rolniczych w stosunku do dochodów w całej gospodarce narodowej – podkreślił profesor Kowalski.
Więcej informacji na portalu ministerstwa rolnictwa.
Źródło: MRiRW