Jak pokazują ostatnie dane, Turcja staje się ogromnym konkurentem dla hiszpańskiego rynku owoców i warzyw – zwłaszcza jeśli chodzi o ich eksport na rynki pozaunijne. Przede wszystkim chodzi tu o rynek rosyjski, na który dostawy owoców i warzyw z Turcji corocznie wzrastają. Dla niektórych produktów w ostatnich latach zdecydowanie przeważyły dostawy tureckie, a nie jak do tej pory z państw Unii Europejskiej.
Dla porównania wolumen dostaw warzyw z Turcji na rynek rosyjski jeszcze w roku 2004 to jedynie 115,7 tys. ton, podczas gdy w roku 2012 wielkość ta przekroczyła 492,0 tys. ton. Obecnie Turcja to 11 na świecie największy eksporter owoców i warzyw świeżych – w minionym roku wielkość ta przekroczyła 2,95 mln ton, przy czym 2,0 mln ton stanowił eksport samych owoców, a pozostałe 947,0 tys. ton warzyw. Poza tym w minionym roku Turcja zajmowała szóste miejsce wśród największych światowych producentów owoców i warzyw z wynikiem 45,9 mln ton z czego 26,09 mln ton stanowiła produkcja warzyw, a 19,8 mln ton owoców.
Źródło: FAMMU/FAPA