Rodzime ustępują egzotycznym

Badania budżetów gospodarstw domowych przeprowadzone przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że  w latach 2008-2010 średnie spożycie owoców, warzyw (bez ziemniaków) oraz ich przetworów wynosiło 283 gramy dziennie, wobec 309 gramów w latach 2001-2003. (Dane bez spożycia zbiorowego).
 
Najbardziej spadło spożycie (i tak najchętniej zjadanych) jabłek, do 15 kg na osobę rocznie. Kupujemy coraz więcej cytrusów i bananów, ale w ostatnim okresie ich spożycie już nie rośnie – spożycie ustabilizowało się na 12 kg. Mniej niż kilka lat temu jemy warzyw „tradycyjnych”: – kapusty, cebuli, buraków czy marchwi, za to dużo więcej pomidorów (10 kg rocznie) i ogórków (7 kg).

Spożycie można też liczyć inną metodą, wykorzystując dane bilansowe, czyli wielkość produkcji powiększonej o import i pomniejszonej o eksport, podzielonej na głowę mieszkańca. Według tej metodologii statystyczny obywatel naszego kraju średnio w latach 2008-2010 zjadał około 450 gramów warzyw i owoców dziennie. W sumie było to 165 kg owoców i warzyw rocznie. Takie właśnie liczby podawane są m.in. do FAO oraz Eurostatu – zaznaczyła Strojewska. Z europejskich statystyk wynika, że Polska znajduje się niemal na samym końcu pod względem spożycia owoców i na 10. miejscu w UE jeśli chodzi o konsumpcję warzyw. 

za: pap 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTargi Produktów Regionalnych
Następny artykułKonferencja ochrony sadów w Ossie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.