Z uwagi na ubiegłoroczne przymrozki wrześniowe chilijski eksport owoców pestkowych w tym w szczególności nektarynek, brzoskwiń oraz moreli i śliwek zredukowany został w minionym roku aż o 59%.
Jak poinformował ASOEX – Chilijskie Stowarzyszenie Eksporterów Owoców, w poprzednim sezonie eksportowym wielkość wysyłki brzoskwiń to 33,0 tys. ton, a nektarynek – 63,0 tys. ton, a w bieżącym z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe szacuje się eksport tych pierwszych na około 18,0 tys. ton (spadek o 45%) tych drugich jedynie 25,0 tys. ton (spadek o 60%). Prognozowana wielkość wysyłki śliwek to około 44,0 tys. ton, a moreli jedynie 311 ton – co daje aż 75% spadek wysyłki wobec poprzedniego sezonu. Stany Zjednoczone to największy importer chilijskich owoców pestkowych, a na drugim miejscu zazwyczaj plasują się kraje europejskie. Do USA eksportuje się przede wszystkim około 44% łącznej wysyłki nektarynek i około 58% brzoskwiń oraz 74% moreli. Ponadto spore ilości poza krajami Europy importują również kraje Ameryki Łacińskiej.
Źródło: FAMMU/FAPA