Przetwórcy ubiegają się o blisko 1,5 mld zł wsparcia

30 grudnia był ostatnim dniem na złożenie w ARiMR wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój" należącego do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020. Nabór wniosków o taką pomoc trwał od 1 grudnia.

Na razie w ARiMR zarejestrowanych zostało 791 wniosków, w których przetwórcy ubiegają się o przyznanie im wsparcia w wysokości blisko 1,5 mld zł. Nie jest to liczba ostateczna, ponieważ część przetwórców zdecydowała się zapewne na wysłanie swoich wniosków za pośrednictwem poczty i minie trochę czasu zanim trafią one do ARiMR.

– Nie pomyliliśmy się przewidując tak duże zainteresowanie otrzymaniem pomocy na realizację inwestycji przez branżę przetwórstwa produktów rolnych – skomentował liczbę i kwotę złożonych wniosków Dominik Kocon, zastępca dyrektora Departamentu Oceny Projektów Inwestycyjnych.

O dofinansowanie w tym naborze mogły starać się tylko zakłady zajmujące się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz przedsiębiorstwa wprowadzające do obrotu artykuły spożywcze.

Złożone wnioski zostaną teraz poddane ocenie punktowej. Punkty będą przyznawane za przynależność do grupy czy organizacji producentów rolnych ich związków czy zrzeszeń, a także za to, że działalność prowadzona jest w formie spółdzielni. Oceniana też będzie realizacja innowacyjnych projektów, inwestycji związanych z ochroną środowiska naturalnego lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu, jak również uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości czy przetwarzania produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych. Na dodatkowe punkty mogą też liczyć przedsiębiorcy, którzy prowadzić będą działalność na terenach objętych bezrobociem.

Na podstawie liczby otrzymanych punktów zostanie przygotowana lista określająca kolejność przysługiwania pomocy. Minimalna liczba punktów, które trzeba uzyskać żeby w ogóle kwalifikować się do otrzymania pomocy, w przypadku zakładów przetwórczych wynosi 6,5 pkt.

Źródło: ARiMR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZima odbije się na zbiorach i cenach żywności
Następny artykułFirma Tymbark za 5,5 mln zł wybudowała farmę fotowoltaiczną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.